2016. október 15., szombat

Sarah J. Maas - Üvegtrón | Értékelés #72


Fülszöveg:
Az ​​ismert világ leghíresebb orgyilkosa. Celaena Sardothien gyönyörű és halálos. A sors nagy dolgokat tartogat a lenyűgöző, ifjú nő számára.

Távolvég sötét, nyomorúsággal teli sóbányáinak mélyén egy megviselt,tizennyolc éves lány robotol a rabszolgák között. Életfogytiglanig tartó kényszermunkára ítélték. Hiába képezték ki a földrész legjobb orgyilkosai. Hiába lett a halálos mesterség leghíresebb művésze. Elkövetett egy végzetes hibát. Elfogták.

A kegyetlen börtönbe egy napon különös látogató érkezik. Az ifjú és felettébb jóképű Westfall kapitány meglepő ajánlatot tesz a rettegett orgyilkosnak. Szabad lehet, ha előtte végrehajt egy hihetetlenül vakmerő és elképesztően nehéz feladatot. Az ország koronahercege bajnokot akar küldeni az apja halálos versenyére. Csatasorba állnak a birodalom legtehetségesebb tolvajai és legkönyörtelenebb harcosai. A küzdelem tétje az életben maradás. Ha győz, Celaena visszanyeri a szabadságát. Függetlenül attól, hogy képes lesz-e megnyerni a kegyetlen versengést, megrázó felfedezés vár az ifjú hölgyre. Már csupán az a nagy kérdés, hogy meglágyulhat-e egy orgyilkos kőszíve.

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Kiadás éve: 2013
Oldal szám: 544 oldal
Eredeti cím: Throne of Glass
Fordította: Varga Csaba
Téma: fantasy, bérgyilkos, high fantasy, kaland, mágia, young adult (YA), király,


Véleményem:
A történet főszereplője a 18 éves Celaena Sardothien, Adarlan orgyilkosa, akit tettei miatt rabszolgasorba taszítanak, s minden napot a sóbányában robotolva kell túlélnie. Egy napon érte jönnek a palotából, s ajánlatot tesznek neki, ha megnyeri a király bajnokságát, 4 év elteltével szabad lehet, a lánynak minden erejével a bajnokságra kell készülnie.

Forrás

Az elején nem tudtam eldönteni, hogy Celaenát kedvelem-e, vagy sem. Néhol beképzelt, önfényező fruskaként viselkedett, a következő percben szeretnivaló, bátor, erős nőként, aki sok szörnyűséget élt már meg. Természetesen a történet során megkedveltem, ő lett az egyik kedvenc szereplőm a regényből, hisz legbelül egy csupa szív, érzelmes lány, akinek saját démonaival is meg kell harcolnia. 

Forrás

Chaolnak, a testőrség kapitányának tetteit sokszor nem tudtam hova tenni, ellentmondásos viselkedésének oka ebben a kötetben még nem derül ki, de van egy sejtésem, mindenesetre számomra szimpatikus szereplő volt, imádtam azokat a jeleneteket, amelyek Celaena és Chaol között zajló csipkelődésről, vitáról szólt.

Forrás

Nehemia hercegnő cselekedeteit sosem vezérelte rosszindulat, s Celaenával mindig kedves volt, többször segített a fiatal lányon, karaktere mégsem volt rám túl nagy hatással, lehetséges, hogy ez a folytatásban másként lesz, mivel úgy érzem, fontos szerepe van a történéseket illetően.

Forrás

Dorian a szeretnivaló herceg, számomra abszolúte pozitívum az, hogy mer másként gondolkozni, mint az apja, s ha kell hangot is ad ennek, bátor fiatalember, aki vicces, romantikus beállítottságú, s mély érzésű.

Kaltain volt az a szereplő, akit abban a pillanatban agyon kellett volna ütni, amikor megjelent. Számító, a végtelenségig önző, áskálódó nőszemély, akinek egy cseppnyi beleérző képessége sincs, egy fikarcnyi emberségesség sem lakozik benne. Azt gondolja, hogy okos, és ravasz, ám idővel rá kell jönnie, hogy ez mégsem igaz.

Az Üvegtrón egy magával ragadó, lebilincselő fantasy történet, ami folyamatosan olvastatja magát, világát a szerző zseniálisan építette fel. A nagy terjedelem ellenére a cselekmény végig érthető volt, nem volt benne logikai botlás sem, az olvasó nem gabalyodik bele a történet szálaiba, egyszerűen, minden a helyén volt, imádtam.

Ajánlom azoknak, akik szeretik a mágiával, sötétséggel, titkokkal átitatott fantasy írásokat, akik szeretik, ha a főszereplők igazán belevaló személyek,és azoknak, akik egy igazán jó, ütős olvasmányra vágynak.

Kedvencem lett.


Idézetek a könyvből:
" – Sajnálatos módon az olvasás mostanára már kiment a divatból.
– Semmi baj. Annál több jut nekem."

" – Menjen innen! Mindjárt meghalok – nyöszörögte Celaena a párnájának. – Egy szép hölgy nem halhat meg egy szál magában – jelentette ki Dorian, és megsimogatta a lány kezét. – Szórakoztassalak egy érdekes történettel a halálod pillanatában? Miről olvassak neked?
Celaena elrántotta a kezét.
– Szívesen meghallgatnám a fafejű herceg történetét, aki nem akarta békén hagyni az orgyilkost.
– Ó, imádom azt a mesét! Annyira szép a vége. Tudtad, hogy az orgyilkos csak színlelte a betegséget? Így akarta felhívni magára a herceg figyelmét. Ki gondolta volna? Milyen dörzsölt nőszemély. A hálószobai jelenet pedig egyszerűen lenyűgöző. Érdemes elolvasni a végét is, pedig előtte mennyi ostobaságot fecsegnek!"

"A könyvtárakban a legkülönfélébb gondolatok rejtőztek. Ezek némelyike veszélyesebb és erősebb volt még a legfélelmetesebb fegyvernél is."



Kedvenc szereplő: Celaena, Dorian, Chaol, Fürge,
Nem kedvelt szereplő: Káin, Perrington herceg, Kaltain
Kedvenc rész: Celaena és Dorian közös jelenetei, Celaena megtalálja a titkos ajtót, Celaena és Chaol a templomban, a bál
Borító: 5/5
Pontozás: 5/5*

Ti olvastátok már a regényt, mit gondoltok róla? 



Extraként készítettem Celaenának,és Nehemiának egy-egy tetoválástervet. Hogy miért pont az adott mintát választottam, azt a képek alatt megindoklom.


Celaenának azért választottam a tőrt, mert fürgeségre, szívósságra, a másik ember által okozott halálra utal, emellett akár maga az orgyilkos jelképe is lehet, s a fegyverhez azért párosítottam a vörös rózsát, mert a történetben a lány rózsa illatot érez egy nagyon fontos jelentnél, emellett a vörös rózsa a szerelem, és a szenvedély jelképe.


Úgy gondolom, hogy Nehemiához a fecske nagyon jól passzolna, mivel a szerencsét, a vándorlást, az úton levést, a visszatérést, a hűséget és a reményt szimbolizálja, s a hercegnő látogatóban van Adarlan királyának palotájában, emellett mindvégig hű népéhez, s foggal-körömmel harcol értük, a lány reméli, hogy népére jobb sors vár.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése