2016. október 20., csütörtök

Borító kavalkád #3 Többek által borítótervek


A mai bejegyzésben megmutatom nektek Julia Lewis Thomson Többek által című regényéhez készült borítóterveket, amelyek itt láthattok először, a blogon!



Az Álomgyár Kiadó által készített borítótervek


A borítón egy szőke hajú lányt láthatunk, aki háttal áll nekünk. Mivel a kép készítésekor a lányon volt a fókusz, így a háttér elmosódott,s csak egy körülbelüli képet kapunk róla, ezért arra tudok következtetni, hogy a réten a női alak. A kép színeit, nem az élénkség jellemzi, inkább fakónak nevezném, ehhez társul a fehér egyszerű betűvel írt cím, és a szerző neve. Szerintem ez a borító egyáltalán nem kifejező, semmilyen elem nem jelenik meg a történetből, igazából ez a köntös bármelyik olyan könyvnek megfelelne, amelyben egy szőke hajú lány a főszereplő.


Az előző borítótervtől eltérően ez a verzió már sokkal kifejezőbb, mivel itt egy szerelmes párt láthatunk, akik egy motoron ülnek, ez kép Andris és Anna kapcsolatára utal. Ezzel viszont az a probléma, hogy a történet nem csak a fiatalok románcáról szól, illetve ha ránézek a fotón szereplő párra, nem a regényben szereplő ifjú párt látom bennük. Ennél a verziónál is a fakóbb színek a jellemzőek, az viszont tetszik, hogy a cím kapott egy kis színt, így szerintem sokkal jobban vonzza a tekintetet.


A harmadik borítón visszatérünk az egy szereplős képhez, itt szintén egy szőke hajú lány van a középpontban, viszont csak a fél arca látszódik, ami jó választás volt, mivel egy szép arcú csajsziról van szó, de valahogy mégsem nevezném kifejezőnek ezt a tervet, itt is hiányzik az a motívum, ami utalna a regény egy-egy momentumára.

Sütő István által készült tervek
Számomra a negyedik borító az abszolúte nyerő, tetszik, hogy a cím nagy, határozott, vastag, piros betűkkel van megjelenítve, s a borító felét ez teszi ki. A cím alatt egy összetört kávéscsészét szemlélhetünk meg, amelyből épp kifröccsen a kávé, szív alakban. Nagyon tetszik, hogy a csésze a regényben szereplő jelenetek közül többre is utalhat, odavagyok a fehér háttérért, ami tökéletesen harmonizál a piros címmel, s az, ami a legjobban tetszik benne, hogy egyszerű, mégis sokat mond. A bónusz pedig, hogy nincsen rajta emberi arc, ez azért nagy öröm számomra, mert ma már körülbelül minden második borítón valamilyen formában egy, vagy több ember szerepel. Nekem ez a borító a favorit az összes közül.


Az ötödik variációnál, ami végleges borítónak lett megválasztva a fő részletek megegyeznek a negyedik borítóval. Ugyanaz a betűtípus, jelen esetben is a cím teszi ki a borító nagy részét, igaz, itt kicsit lejjebb került a regény elnevezése, ami fehér színt kapott, s a háttér kapta meg a piros színt. Viszont kávéscsésze helyett egy nő arcának főbb vonásai jelennek meg, ilyen a szemöldök, a szem, hosszú szempillákkal, az orr, és a száj. Ez a rajzolat nem realista stílusban jelenik meg, számomra sokkal inkább a képregényekben használatos stílus jut róla eszembe.

Mint ahogy azt a bejegyzés során már kifejtettem, nekem a negyedik borító a kedvencem.
Nektek melyik borító tetszik a legjobban? 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése