2016. szeptember 13., kedd

Lauren Morrill - Vakrandi a végzettel | Értékelés #69



Fülszöveg:
Julia semmit nem bíz a véletlenre, köszöni szépen. Pláne nem egy 
tanulmányi kirándulást Londonba, ami a hozzá hasonló Shakespeare-rajongóknak az ígéret földje! 
Csakhogy a kiszámítható terveknek lőttek, amikor idegesítő osztálytársával, a szabályokat hírből sem ismerő Jasonnel kerül párba az út idejére. Már első este egy vad buliban találják magukat, és másnap Julia flörtölős SMS-eket kap egy ismeretlen számról! A lány persze kíváncsi a rejtélyes imádóra, ezért alkut köt az ördöggel (izé… Jasonnel), aki segít kideríteni, ki küldi az üzeneteket, ha Julia hajlandó végre lazítani egy kicsit. A kalandos hajsza során a lány sok mindent megtanul, ami nem szerepel (kismillió) útikönyvében − például, hogy semmi nem lepi meg annyira az embert, mint az igaz szerelem.

Kiadó: Móra Könyvkiadó
Kiadás éve: 2015
Eredeti cím: Meant to Be
Oldal szám: 388 oldal
Téma: szerelem, iskola, kirándulás, ifjúsági, tini, London, tanulmányi kirándulás, Anglia, romantikus



Véleményem:
A történet főszereplője Julia Lichtenstein, a jó tanuló, megfontolt diáklány. Julia tanulmányi kirándulásra megy Londonba néhány osztálytárásával együtt. A kirándulás idejére Jason Lippincott lesz a párja, akivel közös feladatokat kell megoldania, ám szöges ellentétek, ennek okán az út nem úgy alakul, ahogyan a lány eltervezte.

Egyszerűen imádtam, hogy a regény Londonban játszódik, mert ez az egyik kedvenc városom, élveztem a helyleírásokat, érzékelhető, hogy az írónő végig ügyelt arra, hogy elegendő információt kapjunk a városról és látványosságairól, de ne feleslegesen és untatóan sokat.

Julia karakterét alapvetően kedveltem, mert voltak szeretnivaló megnyilvánulásai, mégis előfordultak olyan dolgok, amelyek már túl soknak bizonyult számomra. Az egyik ilyen tényező a diáklány merevsége volt, egyszerűen nem bírt lazítani, szórakozni, folyamatosan a szabályokról hadovált. Megértem, hogy a történetben ő az intelligens karakter, de mégis bizonyos helyzetekben együgyűként viselkedett, ráadásul néha zavaróan sokat okoskodott. A második problémám, hogy folyamatosan esik-kel a lány, ami az ilyes fajta írások klisés eleme. Természetesen előfordul, hogy az ember megbotlik, de az, hogy ő minden másodpercben nyom egy hasast az aszfalton, nekem eléggé irreális. Mindvégig az igaz szerelmet, a Nagy Ő-t keresi, szentül meg van győződve, hogy az ég Mark Bixfordot neki szánta, ennek a képzelgésnek köszönhetően csőlátásban szenved, s nem veszi észre, hogy a szerelem ott van a szeme előtt.

Phoebe a legjobb barátnő szerepét töltötte be, úgy éreztem, hogy csak azért került bele a műbe, mert minden tini lánykának van egy LB-je, így Juliának is kell egy, nehogy kilógjon a sorból. Lényegében nem volt semmilyen hatással az események alakulására az a tényező, hogy ő létezik, teljesen felesleges karakter volt.

Jason karakterét nagyon kedveltem, szórakoztató, vicces fiú. Nyitott volt Julia felé, egy értelmű jeleket adott a lánynak, kitárulkozott neki. Értelmes, érett srác, aki szeret bolondozni, életvidám és a dolgok izgalmas, szórakoztató oldalát látja.

Összességében tetszett ez az olvasmány, szórakoztató volt, a szerelmi szál sokszor mosolyt csalt az arcomra, amely kalandokkal volt megfűszerezve, ráadásul mondanivalóval bír. Ajánlom azoknak, akik szeretik a Londonban játszódó írásokat, akik szeretik a sulis történeteket, és akik szeretnek az első, igaz szerelemről olvasni.



London és környékének látnivalói
Összegyűjtöttem azokat a látványosságokat, amelyeket Julia és Jason is meglátogattak, íme a lista, és néhány kép.

  • Tate
  • Westminster Abbey
  • Kensigton High Street
  • Picadilly Circus
  • Hyde Park
  • Imperial College
  • National Gallery
  • Big Ben
  • Buckingham-palota
  • Tower
  • London Eye
  • London Pavilion
  • Globe
  • Criterion Színház
  • Royal Shakespeare Theatre


Idézetek a műből: 

"Ne üldögélj tovább egy pillanatig se, egy ábrándot kergetve, amire talán sosem találsz rá, mert lehet, hogy nem is létezik."

"
– Londonban vagyunk. Itt minden különleges."

"Ha a poklon mész keresztül, csak menj tovább. – Churchill"

Kedvelt szereplő: Jason, Julia
Nem kedvelt szereplő: Mark
Kedvenc rész: Julia és Jason a London Eye-on, Julia hazaviszi Jasont, Julia megvilágosodása
Pontozás: 5/4
Borító: 5/4

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése