2016. április 1., péntek

Nicholas Sparks - Szerelmünk lapjai | Értékelés #56


Fülszöveg: 
„Tudom, hogy nincs bennem semmi különös. Az átlagemberek átlagéletét élem. Nem alkottam semmi emlékezetest, nevem hamarosan homályba vész, de tiszta szívből, igaz szerelemmel szerettem valakit, és ez nekem teljesen elég…”

A mű a végtelen szerelem szívszorítóan gyengéd története. 1946-ban, Észak-Karolinában kezdődik, amikor Noah Calhoun visszatér a második világháborúból. A harmincegy éves férfi, miközben megpróbálja birtokát felvirágoztatni, folyton egy gyönyörű lányra gondol, akivel tizennégy évvel korábban találkozott, és akit eddig mindenkinél jobban szeretett. Az emlékeinek él, egészen addig, amíg a lány meg nem érkezik a városba. Mi történt velük az elmúlt években, és hogyan alakul további életük? Mindezt megtudhatjuk e páratlanul szép, mesterien szőtt, megrendítő és igaz szerelmi regény lapjairól.

Kiadó: General Press
Kiadás éve: 2015
Oldalszám: 192 oldal
Fordította: Nagy Ágnes Karolina
Eredeti cím: The Notebook
Téma: szerelem, romantikus, Amerika, 20. század, igaz szerelem


Véleményem:
A történet egy idős párról, Noah Calhoun-ról és Allison Nelson-ról szól, akik egy szociális otthonban élnek. Allie Alzheimer-kórban szenved, s betegsége miatt nem emlékszik bizonyos dolgokra, előfordul, hogy amire egyik nap emlékezett, másnapra elfeledi, emellett hallucinációk is fellépnek az idős hölgynél. Noah ízületi betegséggel küszködik, számára fájdalmas a tárgyak megfogása, a mozgás, ezek ellenére mindennap átmegy felesége szobájába, és felolvas a hölgynek egy történetet, amely két fiatal igaz szerelméről szól.

A jelen eseményeit Noah szemszögéből olvashatjuk, míg a felolvasott történet E/3 személyű, a mű könnyed hangvételű, a terjedelme és a fogalmazás miatt gyorsan olvasható.

Noah személyében megismerhetőek a fontos emberi tulajdonságok, a férfi életszemlélete, és természet szeretete megmutatja, hogy mi az igazi érték az életben. Számomra nagyon szimpatikus volt a férfi karakterében, hogy az élet egyszerű dolgait észreveszi, és ezeknek az apróságoknak is képes örülni.

Allie karakterével alapból semmi problémám nem volt, szimpatikus volt a nőies, kifinomult viselkedése, illetve művész mivolta. Mégis kissé zavart, hogy annyira határozatlan a szerelmi ügyeit illetően, emellett az is nyugtalanító volt, hogy azon gyötrődött, másoknak mi a véleménye a nő döntéséről.

Bevallom, hogy könyv alapján készült filmet hamarabb láttam, mint ahogy a művet elolvastam. A filmet imádtam, azóta is az egyik kedvenc romantkius filmem, s bár vannak különbségek, eltérérsek,  a film, illetve a könyv között, mégis mindkettő nagyon szeretettem.

A Szerelmünk lapjai egy páratlan, szívszorító történet egy nyári és egyben első szerelemről, amelyet búcsúzás és újra egymásra találás követ, s végül az olvasó arra eszmél fel, hogy egy véget nem érő, örökké tartó szerelmi kapcsolatról olvashatott. Szerintem egy nagyszerű olvasmány, kikapcsol, olvasása közben gondolatok és érzések tömkelege árasztja el az embert.



Idézetek a történetből:

A lehetőség tartja még bennem a lelket, és nem egyfajta bizonyosság. Tarthatnak álmodozónak, bolondnak, vagy akinek akarnak, mégis úgy gondolom: minden lehetséges.


Csendben ülünk, és figyeljük a körülöttünk lévő világot. Egy élet kellett hozzá, hogy ezt megtanuljuk. Úgy tűnik, csak idős emberek tudnak egymás mellett szótlanul ülni úgy, hogy mégis jól érzik magukat.


Megtanultam, ami egy gyereknek oly kézenfekvő: hogy az élet csupán kis, egy-egy napig tartó életek összessége. Hogy minden napot úgy kell tölteni, hogy észrevegyük a virágokat, a költészetet, beszélgessünk az állatokkal. Hogy nincs jobb egy olyan napnál, amely álmodozással, naplementével és frissítő szellőkkel telik.

Kedvelt szereplő: Noah
Nem kedvelt szereplő: -
Kedvenc rész: Allie levele Noahhoz, a kenuzás, Noah és Allie a kertben
Borító: 5/5
Pontozás: 5/4

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése