2016. február 2., kedd

Tóth Vera - Gyémánt | Értékelés #52



Fülszöveg:
Siker, csillogás vagy kudarc, feledés? Ezzel az alapvető kéréssel találja magát szembe minden tehetséges ember, s ebben a fenyegetettségben bizony felőrlődik a gyenge személyiség.
Tóth Vera a nagykorúság küszöbén, több mint tíz éve nyerte a Megasztár első szériáját. A „gyár” bedarálta, majd kiköpte, s magára hagyta a sztárság kihívásaival, a korabeli média ellen felvértezetlenül.
A Gyémánt annak a sokéves küzdelemnek a krónikája, amelyet egy kamaszlelkű fiatalnak kellett véghezvinnie, hogy kiegyensúlyozott felnőtté válhasson. A könyvben Vera személyes naplóbejegyzései vezetik az olvasót az énekes lelki tusáinak során át, szép lassan eljuthatunk vele a totális káosztól a teljes harmóniáig.
Segítséget nyújt eltévedt vándoroknak is, és arra ösztökél, hogy a jól kitaposott helyett a járatlan utat válasszuk, mert bár néha fájdalommal, harcokkal van kikövezve, az út végén ott a jutalom: a gyémánt, amelyet egy látszólag érdektelen kődarabból sikerült csiszolni…

Kiadó: Athenaeum Kiadó
Kiadás éve: 2015
Eredeti cím: Gyémánt
Oldalak száma: 302 oldal



Véleményem:
Sose voltam Tóth Vera rajongó. Tudtam, hogy miért lett híres, de egyetlen dalát sem hallgattam meg és semmilyen cikket nem olvastam róla. Ennek oka az volt, hogy mikor Vera megnyerte a Megasztárt, én még csak kislány voltam, aki nem foglalkozott efféle dolgokkal. A celebek/sztárok által írt könyvektől ezidáig eléggé tartózkodtam, ezt bizonyítja az is, hogy Vera könyve előtt egyetlen hírességtől származó könyvet sem olvastam el. Ezek ellenére azért vettem a kezembe Vera könyvét, mert volt egy belső késztetésem rá, amolyan "El kell olvasnom!" típusú, szóval itt volt az ideje, hogy megismerjem Őt és a történetét.

A könyvben Vera őszintén mesél a gyermekkoráról, a Megasztárról és a vele érkezett hírnévről, a párkapcsolatairól, a családjával való kapcsolatáról és életének mélyebb pontjairól. Ezek a leírások teljesen elvarázsoltak és magával ragadtak, faltam az oldalakat. Minden egyes sort átéltem, s Vera gondolatai újabb gondolatokat szültek az én elmémben, elgondolkodtatott. A könyvben többször is elhangzik, hogy ez a mű segítő jelleggel jött létre, hogy utat mutathasson azon emberek számára, akiknek szüksége van Vera segítségére.Az énekesnő annyira nyíltan és büszkén ír hitéről, hogy teljesen magával ragadt, s ráébresztett arra, hogy a hit mennyire fontos az ember életében.
Vera arra is felhívta a figyelmet, hogy amit az újságokban olvasunk, vagy amit a televízióban látunk, nem mindig a valóságot mutatja, ezt számos saját példával támasztja alá.

Fontos, hogy mindenki megjegyezze, ez nem egy önéletrajzi könyv, ez annál sokkal többet tartalmaz, többet ad, ez a könyv gyógyír, egy segítő kéz, ami csak akkor használ, ha nyitottak vagyunk arra a segítségre amelyet Vera kínál a könyve által.

Hálával tartozom Verának, amiért úgy döntött, hogy kitárulkozik a világ előtt, s megírja ezt a könyvet!


Idézetek a könyvből:

"Nem hagyunk időt magunknak a mostra, a pillanatokra, és sokszor úgy múlik el az életünk, hogy kimondunk pozitív gondolatokat, de valójában fogalmunk sincs róla."

"Mélység nélkül nincs magasság."

"Nem a környezetünkben, a társunkban, a barátainkban kell keresni az egyensúlyt, hanem magunkban."

"Pedig a fájdalmakra szükség van, mert tanítanak, rákényszerítenek arra, hogy megismerd magad, hogy vedd észre miért kapod, mit kell még magadban megtalálnod ahhoz, hogy máskor ne érjen el ilyen mély "tragédia"."

"Na de ki a jó nő? Szerintem az igazi nő nem csinál semmit, nem vesz fel görcsös viselkedést, nyugodt, nem akar mindenáron kitűnni, különleges lenni, hisz attól az, hogy nem erőlködik. A jó nő csak úgy van, elfogadó és tudja, mire van szüksége. Tudja, mi az, amitől szép lehet kívül-belül. Egyszerűen csak jó és megnyugtató vele lenni. Jelen van benne az erő és a gyengédség, a tűz és a víz, a báj, a nyugalom, a határozottság, a kedvesség, a tartás és a méltóság. Az igazi nő találékony, óvatos, megfontolt, okos, tapasztalt, érzelmileg érett, nyitott a tanulásra, mindenre és mindenkire. Ő az, aki mellett élvezed az életed, mert az igazi nő mindennek tud örülni, de legjobban annak, ha rend van benne és körülötte."

"A valóság pedig néha kegyetlen, őszinte és elszomorító tud lenni."

Borító: 5/5
Pontozás: 5/5

A könyvért köszönet az Athenaeum Kiadónak! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése