2015. december 5., szombat

Csabai Márk - A hatlövetű | Értékelés #48




Fülszöveg:
A történetünkhöz adott egy fiatal író, Gyulai Emánuel, s A hatlövetű című gengszterregénye.

De mi tegyen egy szerző, amikor a hősei egyszer csak bekopognak az ajtaján, s laposra verik a fejét, aztán a következő snittben már kénytelen hol egy rablásos bűncselekmény szálait kinyomozni, hol maga is rabolni, esetleg gyilkolni?

Kedves írók, figyelem! Vigyázzanak, milyen történeteket írnak, hiszen van rá esély, hogy pillanatok alatt ott találják magunkat művük fikciós és valódi szálainak szövevényében.

Rablás, gyilkosság, bűnözőbandák, vádalku a rendőrséggel, és egy gyönyörű PR-os lány, Imola… A szex, a pénz és a hatalom tényleg szétválaszthatatlan?

A csattanót persze nem lőjük le, de annyit elárulunk, hogy mint a hasonló történetekben, vastagon gurul a forint is, és szép számmal akadnak, akik szaladnak utána.

Kiadó: Athenaeum Kiadó
Kiadás éve: 2015
Eredeti cím: A hatlövetű
Oldalak száma: 388 oldal

Véleményem:
A történet egy Gyulai Emánuel nevű íróról szól, akinek műve A hatlövetű címet viseli, amely egy pénzszállító autó kirablását meséli el. A férfi budapesti lakásában éli életét és az a legnagyobb problémája, hogy utálja az IKEA-ban beszerzett bútorait. Egy napon két kopasz alak látogat el hozzá, Konrád és Wolf. A vendégek nem a legbarátságosabban mutatkoznak be neki és hamar kiderül, hogy a két férfi ugyanazon személyek, akikről regényében szereplő két karaktert mintázta. A hatlövetű történetét egy kocsmában ismerte meg egy Oszi nevű férfitől. Mivel az író ismeri a rablás történetét, a két kopasz úgy gondolja, hogy Emánuel biztosan tudja, hogy hol van a pénz, így ezt az információt különböző technikákkal próbálják kiszedni belőle, de hamar rájönnek, hogy Emánuelnek bizony fogalma sincs, hogy hol lehet az összeg. Ezt követően az író azt a feladatot kapja, hogy találjon ki egy tervet, amely segítségével kideríthetik a zsákmány hollétét. Emánuelnek nincs más választása, ezért segít a két gengszternek, amely következtében az élete teljesen a fejetetejére áll. Hamar tudatosul benne, hogy végig kell csinálnia az egészet és innentől kezdve a két férfi bűntársává válik. Az akció során Emánuel eddig nem tapasztalt helyzetekkel, élményekkel találkozik, melyek különleges megpróbáltatások elé állítják.


Nagy lelkesedéssel és kíváncsisággal fogtam hozzá a könyvhöz, ugyanis ez volt életem első gengszterregénye. Az első néhány oldal után azt gondoltam, hogy ezt a történetet nagyon fogom kedvelni, mert tetszett a stílusa és a benne található sok humor. Ezt követően az érzéseim a könyv kapcsán nem változtak. A történet nagy részében teljesen átéltem az egészet és izgultam az események alakulása miatt, közben pedig jókat vidultam a humoros részeken. A regénynek köszönhetően megismerhetjük az élet árnyékos oldalát is, illetve a gengszterek viselkedésformáit, életstílusát. Az események nem csak a már említett humorral, hanem izgalommal és különböző csavarokkal van megfűszerezve, melyek fokozzák az olvasás élményét.

Tetszett a történet, mert a regény olvasása során új és egyedi élményeket tapasztaltam meg. Pozitív volt számomra az is, hogy a szereplők jól kidolgozottak, nem ugyanarra a sémára épülnek, minden karakternek saját egyénisége van. Úgy gondolom, hogy a legkülönlegesebb karakter Gyulai Emánuel volt, aki a történet elején igazi gazdag nyápic, túlzott egoizmusban sem szenvedett hiányt, ezért számomra kissé irritáló szereplő volt. Viszont a végére mégis megmutatta, hogy tud ő határozottabb és kedvelhetőbb karakter is lenni, így véleményem szerint Emánuel nagy fejlődésen ment keresztül. Kedvenc szereplőm Konrád és Wolf volt, bár külsőre elég zordak és viselkedésük is némi kívánnivalót hagy maga után, megmutatják, hogy ők is ugyanolyan érző lények, mint a többi ember.Élveztem a történet humorosságát is, mert ennyi humorral egy történetben még nem találkoztam, így ezt is a pozitívumok közé sorolnám.

Összességében A hatlövetű tele volt új dolgokkal, egyedi eseményekkel, izgalmakkal és humorral. Az író annyira agyafúrtan alakította az eseményeket, hogy csak pislogni tudtam a döbbenettől bizonyos helyzetekben. Ennek a történetnek köszönhetően megismerhettem egy számomra új regény típust. Ajánlom azoknak, akik kedvelik az efféle történeteket, szeretik az igazán pörgős, izgalmas, humoros történeteket és a gengsztereket, illetve azoknak is, akik még nem olvastak ilyesfajta regényt, de kíváncsiak rá.

Kedvenc szereplő: Konrád, Wolf
Nem kedvelt szereplő: Imola
Borító: 5/5
Pontozás: 5/4

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése