2015. október 1., csütörtök

T.S. Thomas - Londinium hercege (Eaten-trilógia 1.) | Értékelés #41




Fülszöveg:
Nagy Britannia kietlen romjain áll Londinium sötét metropolisza, amely az emberi civilizáció utolsó mentsvára. A növények szinte egytől egyig megsemmisültek, állatok sem maradtak a Földön, az éhhalál csupán két módon kerülhető el: farmerként zöldséget termeszteni a radioaktív talajon, vagy nemesként farmerek húsát enni Londinium fényűző éttermeiben. Az örök álmodozó parasztfiú, Demetrius Wannamaker útra kel, hogy szó szerint „eladja a húsát” a közösség polgármesterének, akinek lánya, Abigail éppen házasodni készül. Demetrius jó eséllyel pályázik rá, hogy őt magát szolgálják föl lakodalmi főfogásként, s ezzel megmentené családja tönkrement farmját – elsősorban haldokló édesanyját. Ám a nincstelen vegetáriánusfiú feltétlen önfeláldozása becsvággyá fajul, ahogy beleszeret Abigailbe, miközben a város sötét csatornarendszereiben lázadás készül a kannibál-társadalom szétzúzására…
Kiadó: Athenaeum Kiadó
Kiadás éve: 2015
Oldal szám: 568 oldal


Véleményem:
Számomra eléggé ígéretesnek bizonyult ez a történet a fülszöveg alapján. Miért? Persze, hogy a kannibalizmus miatt. Olvastam már néhány disztópiát, de idáig ez volt az első olyan, amiben az emberek a többi ember húsával táplálkoznak. Tehát, miután megtudtam, hogy kannibalizmusról olvashatok ebben a műben, azt gondoltam, hogy egy kissé brutális lesz ez a sztori, én tuti élvezni fogom az egészet, így muszáj elolvasnom.

Mivel egy disztópiáról van szó, így levonható, hogy a történet a jövőben játszódik, a jelenhez képest több évvel később. Háború sújtotta a világot, s az atomfegyvereknek köszönhetően az állatok többsége kipusztult, a fák radioaktívak, a föld termőképessége lecsökkent. Ennek következtében az emberek kénytelenek egymás húsát fogyasztani.

A történet Londiniumban játszódik, ami a jelenlegi London területének felel meg. Londiniumban különböző társadalmi szintek vannak. A peremvidéken élő parasztok a társadalmi piramis legalján vannak, míg az első osztályú nemesek - ők a mai Cinty of London területén élnek - a piamis csúcsán helyezkednek el.A nemesek a peremvidékiekre állatként, ételként tekintenek.

Whitechapel
Demetrius Wannamaker a peremvidéken él szüleivel és két bátyjával. Édesanyja nagyon beteg, orvosi ellátásra szorul. Dem nem olyan, mint édesapja és fivérei. Szívesen olvas Shakespeare műveket, e mellett érzékenyebb lelkű, a fizikai megterhelést sem bírja és kitartónak sem mondható. A parasztfiú nem akar a peremvidéken élni, úgy érzi ő nem oda való, illetve apja és fivérei gúnyolódásaiból is elege van.

A központban castingot szoktak tartani, amely során kiválasztják a legmegfelelőbb húsokat. Dem úgy dönt, hogy elindul a castingra, hogy segítsen családja helyzetén, ugyanis a castingon kiválasztottak családjai különböző juttatásokat kapnak. Az út során Dem barátja, Luka lesz kísérője, aki ugyanazzal a céllal indul útnak, mint Demetrius. Útközben Dem megtudja, hogy a jelenlegi castingon választják ki azokat a húsokat, amelyek a polgármester lányának, Abigailnek az esküvőjén kerülnek felszolgálásra. Így Dem az út további részét azzal az elhatározással teszi meg, hogy ő lesz Abigail esküvőjén a főfogás.

Az út során meggyűlik a bajuk a Whitechapel-i kannibálokkal, akik nyersen fogyasztják a húst.

Demetrius sorsa nem épp úgy alakul a castingon, ahogyan azt eltervezte. A fiút megpróbáltatások várják, s Demnek meg kell tanulnia hol van az a határ, ahol nemet kell mondania.

A Londinium hercege egy magával ragadó történet, engem teljesen lekötött annyira, hogy minden egyes idegszálammal a történetre koncentráltam és amíg olvastam, más nem is létezett számomra.
A történetben megláthatjuk azt, hogy a hatalomnak, mások elvárásainak és a befolyásolhatóságnak köszönhetően mivé válik az ember egy perc alatt.
Engem teljesen elvarázsolt ez a történet, na persze nem a tündérmesés értelemben. Tetszett, hogy az írónak sikerült valami szokatlant, valami újat és egyedit alkotni.

Aki elolvassa a Londinium hercegét, az egy "sötét hangulatú" történetet kap, amely tele van titokkal, ármánykodással, árulással, ellentétekkel és természetesen véres, bizarr jelenetekkel.

Kedvencem lett.

Idézetek a történetből:

" A sorsunkat mi magunk alakítjuk. A kérdés, hogy kihasználjuk-e az elénk táruló lehetőségeket, vagy sem."


"– Vannak érzések, melyeket nem lehet mesterségesen gerjeszteni – mondja Summer. – És az éhség ilyen. A szerelem is. Ezek olyan dolgok, amik megtörténnek. Senki sem kérdezi, miért."


"A gyönyörű dolgok sosem veszélytelenek. A rózsa szépsége mámorító. De ha érte nyúlunk, töviseinek szúrása fájdalmas."


"– Néha a legkeserűbb dolgok tűnnek utólag a legédesebbnek."

Kedvelt szereplő: Luka, Salvatore, Demetrius
Nem kedvelt szereplő: Abigail, Globe Ricthardson, Reginald, Marv
Kedvenc rész: Dem Abigail szobájában, az álarcos bál, a casting, az esküvő
Borító: 5/5
Pontozás: 5/5*


Szeretném megköszönni az Athenaeum Kiadónak, hogy általuk lehetőségem volt arra, hogy elolvassam ezt a nagyszerű történetet.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése