2015. szeptember 16., szerda

John Cure - A gonosz új arca | Értékelés #40




Fülszöveg:
"A holtak visszatérhetnek az élők világába?
John Marllow, a Véres Casanova néven ismert pszichopata, brutális kegyetlenséggel erőszakol meg és mészárol le nyolc nőt. A sorozatgyilkos végül az FBI elől menekülve egy elhagyatott házban öngyilkosságot követ el. Csakhogy a vérfürdő közel húsz év múlva újra kezdetét veszi, mindössze azzal a különbséggel, hogy a különös kegyetlenséggel elkövetett szexuális indíttatású gyilkosságok áldozatait immáron az Interneten keresztül hálózza be a gonosz ragadozó. Joseph Church, a feltörekvő író régi álma válik valóra, amikor megjelenő új regénye végre nagy sikert arat, azonban ezzel egy időben a felhőtlenül boldognak látszó házassága kártyavárként omlik össze. Eddiet, a rémálmokkal küzdő kamaszfiút megtalálja az első szerelem. Felhőtlen, boldog szárnyalását viszont egy a túlvilágról érkező gonosz szellem árnyékolja be, aki egyre jobban az irányítása alá vonja a fiút. Gemsi, a fiatal és agilis nyomozónő hosszú éveket töltött az FBI fedett ügynökeként a maffiába beépülve. Mégis a legveszélyesebb küldetése most vár rá, amikor az Interneten ismerkedő sorozatgyilkosnak akar csapdát állítani. Csapatával úgy vélik, egy másolós gyilkos nyomában vannak, azt nem is sejtik, hogy a gonosz lelkek is visszatérhetnek az élők világába. John Cure új könyve az élethű szereplőivel, hátborzongató hangulatával és lebilincselő történetvezetésével ismét a misztikus pszichothrillerek legjobbjai közé tartozik."
Kiadó: Mogul Kiadó
Kiadás éve: 2015
Oldalak száma: 328 oldal


Véleményem:
A történet eleinte 1989. februárjában  játszódik, amikor Joseph Chruch fia, Edward megszületik. Joseph emlékeiből megtudhatjuk, hogy hogyan ismerkedett meg fia édesanyjával, Agathaval.
Ezután ugrunk az időben, 1996. februárjában járunk, Eddie 7. születésnapján. Ennél a résznél megtudhatjuk, hogy Eddie egy szeretetteljes családban nevelkedik. A kisfiú rajong a szüleiért,
különösen az édesapjáért. Ám, a 7 éves kisfiút rémálmok gyötrik, mégpedig olyan álomképeket lát a fiú, amelyeket egy ilyen kisgyermek még nem láthatna. Emellett Joseph és Agatha kapcsolata már nem a régi, így Joseph Sank Townból Angliába költözik, hogy egyengesse írói karrierjét.

Az évek telnek, Eddie már egy 17 éves, majdnem felnőtt férfi. Mint minden tinédzser ő is szórakozni jár a barátokkal, sőt még az első szerelem is beköszönt életébe. A távolság ellenére tartja a kapcsolatot sikeres író édesapjával.

Eközben felbukkan egy sorozatgyilkos, aki brutális módszerekkel végez nő áldozataival. Az áldozatokkal egy online társkeresőn, a VIP Partners Onlien-on veszi fel a kapcsolatot. A találkozók egy romantikus randevúnak indulnak, ám mind véresen végződik.  


Gemsi (Gemma Samworth), az FBI nyomozónője megkapja az új sorozatgyilkos ügyét. Több éves tapasztalatának és kitartásának köszönhetően hamar rájön, hogy egy másolós gyilkosról van szó. A nyomozás sikerességének érdekében Gemsi fontos döntést hoz, amely veszélyes a nőre nézve; eljátsza az áldozat szerepét, így csapdát állítanak a gyilkosnak.

A történet leírása E/3 személyű, John Marllow feljegyzéseit pedig E/1 személyben olvashatjuk.



A gonosz új arca egy magával ragadó, izgalmas és fordulatos történet, amelynek minden egyes sorát elhiszi az olvasó. Szerintem azért van a nagy hatással az emberre, mert a szereplők nagyon jól kidolgozottak, realisztikusak. E mellett a történetbe a hétköznapi élet problémái is bele vannak építve, amely még jobban erősíti azt az érzést, mintha a valóélet eseményeiről olvasnál. Az író a véres jelenetek mellett szívmelengetően ír Joseph és Edward kapcsolatáról, illetve némi humoros részt is csempészett a brutális jelenetek közé. Tehát, a történetnek van egy sajátos, borzongató hangulata, amelyet megkoronáz az események által kialakult feszültség is.

A szereplők közül Eddie-t szeretném kiemelni. Ő volt az a karakter, aki a legközelebb állt hozzám. Talán azért, mert magam is a tízes éveim végét járom, így nagyon jól tudom, hogy egy 17 éves hogyan látja a világot, hogyan áll a jövőhöz. Erre erősít rá az is, hogy a történet elején részletesen megismerhetjük Eddie gyermekkorát, akkori személyiségét. Ezeknek a leírásoknak köszönhetően még jobban a szívembe zártam őt. Annak ellenére, hogy „elgyengült”, nagyon kedveltem Edward-ot.

Ajánlom minden thriller rajongónak, mert ebben a műben gyilkolásban és izgalomban nincs hiány. Bátran olvashatják azok is, akik kedvelik a misztikus szálakat. Ha pedig még nem olvastál ilyen témájú könyvet, akkor bátran kezd A gonosz új arcával.

Kedvencem lett.

Idézetek a történetből:

" Szótlanul nézett a fiára. Szavak nélkül is jól megértették egymást. Talán ilyen a tökéletes kötelék. Mindketten tudták, hogy mi történt, és hogy mit gondol a másik. Az apa tudta a fiú gondolatait, a fiú pedig az apáét. Nem voltak gondolatolvasók. Hogyan is lettek volna azok? Egyszerűen vannak olyan pillanatok az életben, amikor szavak nélkül is érti egymást két ember. Főleg, ha ilyen erős kapocs köti őket össze. "

" Ben az ebédről maradt pizza utolsó szeletét próbálta magába tuszkolni.
– Szerinted a fáradtságtól nem érzem az ízét? – kérdezte Ben, közben Ronaldhoz fordult. – Szörnyű. Csak rágom, rágom, de mintha egy ötnapos zoknit majszolnék.
– Szóval, te otthon, titokban mosatlan zoknikat és az ég tudja még mit eszel – jegyezte meg Ronald fanyalogva.
– Francokat. Ez csak olyan hasonlatféle akart lenni, de valóban semmi íze ennek a pizzának. "

A nap egyre magasabbról nézett le rájuk, ők pedig felhőtlenül boldogok voltak. Fiatalok, kamaszok, éppen annyira őrültek és könnyelműek, amennyire ebben a korban egészséges. "

Csak egy pillanat, azt mondják. Csak annyi, amíg egy szív megérinti a másikat. "

Kedvenc szereplő: Joseph, Eddie
Nem kedvelt szereplő: John Marllow, Agatha, Thomas
Kedvenc rész: Gemsi és a gyilkos randevúja, a véres jelenetek,
Borító: 5/5
Pontozás: 5/5*

Névre szóló dedikálás John-tól
Szeretnék köszönetet mondani a John Cure-nak és a Mogul Kiadónak, hogy lehetőségem volt elolvasni ez a fantasztikus történetet, illetve, hogy egy dedikált példányom lehet ebből a műből. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése