2015. augusztus 17., hétfő

Laini Taylor - Füst és csont leánya | Értékelés #36




Fülszöveg:
Egyszer volt, hol nem volt, egyszer egy angyal meg egy ördög egymásba szeretett. A történet nem végződik jól.
Világszerte fekete tenyérlenyomatok jelennek meg ajtókon, szárnyas idegenek égették a fába, akik az égbolt hasadékából bújtak elő.
Egy sötét és poros boltban egy kiméra emberfogkészlete veszélyesen csökken.
Prága zegzugos utcáin egy ifjú művészpalánta belekeveredik egy brutális, nem e világi háborúba.
A sodró erejű fantasy regénytrilógia első része egy tiltott szerelemről, egy ősi háborúról mesél és egy újjáteremtett világ reményét hirdeti.

Kiadó: Kossuth Kiadó
Kiadás éve: 2012
Fordította: Gálvölgyi Judit
Oldal szám: 394 oldal


Véleményem:
Ezzel a könyvvel az évek folyamán már párszor találkoztam és mindig nagyon érdekesnek tartottam a történetet, mégsem ragadta meg annyira a figyelmemet, hogy beszerezzem. A Líra leárazásai során ismét találkoztam ezzel a könyvvel, és azt gondoltam, hogy vétek lenne kihagyni ilyen leárazás keretein belül.

Karou Csehországban, azon belül Prágában él. Nem hétköznapi látvány, hisz kék haja van és tetoválásokat visel. A kék hajú lány látszatra hétköznapi életet él; iskolába jár, legjobb barátnőjével, Zuzannával rendszeresen járnak törzshelyükbe, a Méregkonyhába, e mellett pedig tehetségesen rajzol. Rajz füzetébe rendszeres készít átlagosnak nem nevezhető családjáról rajzokat. Hogy mi a különleges családjában? Az, hogy ember és állat testű lények, azaz kimérák.

Családjának főtagja, Kénkő kívánságokkal üzletel fogakért. Hogy pontosan minek kellenek a fogak, azt Karou nem tudja, ám vannak küldetések, amelyek során a lány megy el a fogakért a világ különböző pontjaira Kénkő portáljának segítségével. A kis család további tagjai, Issa, Yasri és Twiga segítenek Kénkő munkájában.

Prága
 Kénkő portáljának ajtóin a világ minden pontján egy-egy kéznyom jelenik meg, amely úgy néz ki, mintha beleégették volna. Karou egyik küldetése során találkozik egy természetfeletti lénnyel, egy angyallal, akinek lángoló szárnyai vannak. Ám a találkozás során Karou súlyosan megsérül, hisz az angyal meg akarta őt ölni. A kéznyomoknak köszönhetően a portálok megsemmisülnek, így Karou nem tudja elérni családját. A lány elhatározza, hogy mindent megtesz azért, hogy megtalálja családját.

Karou - Nagyon szimpatikus volt a lány, mert végre egy olyan főszereplő, akinek extrémebb és egyedibb külsőt alkotott a megteremtője. A lány mindvégig hűséges volt családjához és minden helyzetben az érzéseire hallgatott.

Akiva - A szeráf férfi már az első pillantáskor megérezte, hogy a kék hajú lányban van valami különleges. Idővel rájön, hogy miért vonzza a lány ennyire, s ez után végképp nem akarja elengedni.
Karou

Zuzana - Cserfes szájú lány, aki nagyon jó barátnő. Mikor Karou elárulja neki, hogy a rajzfüzetében szereplő karakterek valóságosak nem állt neki hisztizni és nem távolodott el lánytól. Mindvégig azt az embert látta benne, akivel barátságot kötött.

A történet leírása E/3 személyű.

Nagyon tetszett a történetben, hogy volt egy hangulata. Egyszerűen elvarázsolt a világa, én imádtam.

Ajánlom azoknak, akik szeretik a fantasy történeteket, illetve azoknak, akik szeretik a tiltott szerelemről, árulásról és háborúról szóló történeteket.

Idézet a könyvből:

" A remény nagy erő. Talán nincs benne valóságos varázs, de ha tudod, hogy mit remélsz a legjobban, és ez fényként világít benned, képes vagy megvalósítani. Majdnem olyan, mint a mágia."

– A lelked dalol a lelkemnek. A lelkem a tied, mindig is az lesz, bármelyik világban. Mindegy, mi történik… – A hangja megtört, levegőt kellett vennie. – Szükségem van rá, hogy emlékezz: szeretlek." 

" – Feltetted-e valaha magadnak a kérdést, hogy a szörnyek csinálják a háborút, vagy a háború csinálja a szörnyeket? "

Kedvencem lett.

Kedvenc szereplők: Karou, Issa, Kénkő, Akiva
Nem kedvelt szereplő: Razgut, Thiago, Chiro
Kedvenc rész: Akiva és Karou első találkozása, Karou és Akiva eltörik a törőcsontot, Akiva és Karou a hídon
Borító: 5/5
Pontozás: 5/5*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése