2015. június 23., kedd

Eleanor H. Porter - Az élet játéka | Értékelés #28




Fülszöveg:
Tudat alatt mindnyájunkban ott él még a hajdani gyermek, hacsak a nevelés, a világ elszürkítő hatása máris ki nem ölte belőlünk. E kis regényben nem a felnőttek világa öli meg a gyermekit, hanem megfordítva: egy hús-vér gyermek hódítja meg varázsával a felnőttek állig begombolkozott világát – szinte játszva. Mondanivalója – hogy örömre születtünk a világra – mindig és mindenütt érvényes.
Kiadó: Szent István Társulat
Legelső kiadás éve: 1983
Fordította: Forscher Irma
Oldal szám: 190 oldal


Véleményem:
Azt hiszem már rájöttetek, hogy jelenleg egy klasszikus regényről lesz szó.
A történet E/3-ban íródott és Bledingsville-ben játszódik. A történet úgy kezdődik, hogy Polly Harringtton-hoz hamarosan megérkezik testvérének, Jenny-nek gyermeke, Pollyanna, ezért nagy a sürgés-forgás a házban. A kisasszony 44 éves, nincs férje és a gyerekeket sem kedveli igazán, az elárvult Pollyannát csak kötelességből fogadja magához. Miután Polly kisasszony édesapja meghalt, az asszonyé lett az összes vagyon.
Nancy, a Harrington kastélyban szolgáló lány nagy lelkesedéssel várja a 11 éves kislány érkezését. Mikor Pollyanna megérkezett rögtön szívébe zárta a különös kislányt. Hamar barátság szövődik köztük, sok dolgot megbeszélnek egymás között és idővel Nancy is elkezdi játszani Pollyanna játékát.
Pollyanna egy aranyos, kedves, szeretni való, eleven kislány, aki mindenben csak a jót próbálja meglátni. Mindig jó kedvű, önzetlen, ott segít az embereken ahol csak tud. Akivel találkozik a városban, annak mesél a játékról, amellyel segít nekik abban, hogy minden helyzetben meglássák a jót. A kislányról és az öröm játékról az egész város hall, így végül egész Bledingsville ezt a játékot játsza.
Tom bácsi, a kertész már régóta szolgálja a Harrington családot. Szívén hordozza Pollyanna sorsát és ő az egyetlen, aki nem csak a rosszat látja Polly asszonyban a kislányon kívül.

Pollyanna

Szerintem Az élet játéka egy nagyon aranyos történet, amit kellemes időtöltés olvasni. Elgondolkoztat és megmutatja, hogy az életben minden csak nézőpont kérdése.

Mindenkinek ajánlom ezt a regényt, mert tanulságos és akár egy kis motivációnak is tökéletes.

Kedvenc szereplő: Pollyanna, Nancy
Nem kedvelt szereplő: A történet elején nem kedveltem Polly kisasszonyt
Kedvenc rész: Polly kisasszony is játsza a játékot, Pollyanna felépülse
Borító: 3/5
Pontozás: 5/5*


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése